ŽENE, NE DOZVOLITE DA VAS BOLESTI ZAUSTAVE: Kikiriki vas može spasiti od ozbiljnih bolesti https://lakofinorecept.info/zene-ne-dozvolite-da-vas-bolesti-zaustave-kikiriki-vas-moze-spasiti-od-ozbiljnih-bolesti/

vijestivijesti
4 Min Read

Kikiriki je povrće iz Južne Amerike koje pripada obitelji mahunarki, poput graška, leće i soje. Ovo je ne samo ukusno povrće, već i bogato masnoćama, proteinima i drugim zdravim sastojcima. Kikiriki je odličan izvor proteina i sadrži visoke količine esencijalnih vitamina, minerala i biljnih jedinjenja. Koristi ovog povrća su mnogobrojne, tako da bi ga trebalo uvrstiti u dnevnu prehranu. Međutim, treba imati na umu da kikiriki sadrži visoke količine masnoća i kalorija, pa ga ne bi trebalo prejedati. Ova 12 svojstva kikirikija mogu se svrstati u koristi ovog povrća – od zdravlja do ljepote. Dobar je za zdravlje srca Među koristima kikirikija po zdravlje ljudi, ovo je najpoznatija. Zahvaljujući visokom nivou monone zasićenih i polinezasićenih masnoća, kikiriki može održavati ljudsko srce zdravim. Točnije, oleinska kiselina u kikirikiju može smanjiti loš holesterol (LDL) u krvi i povećati dobar holesterol (HDL). Zbog toga kikiriki može spriječiti moždani udar i koronarna oboljenja, povećavajući zdrave lipide u krvi. Jača energiju Jedna od najvidljivijih prednosti kikirikija po zdravlje ljudi je povećanje energije. Ovo je sasvim razumljivo, jer kikiriki sadrži mnogo vitamina i minerala, antioksidanata i hranjivih tvari, koji su sami po sebi veliki izvori energije.

Pomaže u gubitku težine Kikiriki je istraživan u vezi sa održavanjem tjelesne težine. Zbog visoke količine kalorija i masnoća, kikiriki ne utječe na rast kilograma, pa ga jedenje pomaže održavanju vitalnosti i sprečava gojaznost. Bori se protiv raka Antioksidativni polifenoli prisutni u kikirikiju pomažu u prevenciji raka želuca, smanjujući proizvodnju kancerogenih nitrozamina. Mahunarke kao što je kikiriki također sadrže visoke količine betasitosterola, koji štite od raka i prirodno sprečavaju rast tumora. Ovaj način, osobe koje jedu kikiriki barem dva puta tjedno mogu smanjiti rizik od raka debelog crijeva za 27-58%. Spriječava stvaranje kamenja u žuči Procjenjuje se da kamen u žuči utječe na 10-25% odraslih u svijetu. Redovito konzumiranje kikirikija može značajno smanjiti rizik od kamenja u žuči. Prema istraživanjima, samo 30 grama kikirikija dnevno može pomoći smanjiti rizik od ovog problema čak i za 25%. Poboljšava zdravlje kože: Kikiriki sadrži značajne količine vitamina E, koji pomaže u sprečavanju oštećenja kože od sunčevih zraka i drugih štetnih utjecaja. Također, vitamin E pomaže u održavanju zdravog izgleda kože, sprječavajući pojavu bora i bore. Poboljšava zdravlje kostiju: Kikiriki sadrži visoke količine kalcija, što je važno za održavanje zdravlja kostiju. Kalcij pomaže u održavanju čvrstoće i gustoće kostiju, što može smanjiti rizik od osteoporoze i drugih bolesti kostiju. Povećava imunitet: Kikiriki sadrži velike količine vitamina B6, koji pomaže u povećanju imuniteta organizma. Vitamin B6 pomaže u proizvodnji limfocita, ključnog elementa imunološkog sustava koji pomaže u borbi protiv infekcija. Poboljšava zdravlje očiju: Kikiriki sadrži visoke količine luteina i zeaksantina, koji su antioksidansi važni za očuvanje zdravlja očiju. Ovi antioksidansi pomažu u sprečavanju oštećenja očiju od sunčevih zraka i drugih štetnih utjecaja, te pomažu u smanjenju rizika od bolesti očiju poput katarakte i degeneracije makule. Poboljšava zdravlje noktiju: Kikiriki sadrži visoke količine biotina, vitamina koji pomaže u održavanju zdravlja noktiju. Biotin pomaže u jačanju noktiju, te im pomaže da rastu brže i da budu jači. Ovo je važno za osobe s krhkim i lomljivim noktima.

Napomena: Važno je napomenuti da ovaj lijek nije naučno testiran niti verifikovan za učinkovitost. Uvijek je dobra ideja konzultirati se sa liječničkim stručnjakom za pravilnu dijagnozu i liječenje. Treba imati na umu da su mnoga od ovih gore svojstava još uvijek predmet istraživanja i da su potrebna dodatna istraživanja da bi se potvrdila njihova učinkovitost.

Izvor/autor: https://covjek-priroda.com/

Share this Article
Leave a comment