Kako prevenirati bolesti srca i krvnih žila: Nutritivni savjeti

sici
7 Min Read

Bolesti srca i krvnih žila predstavljaju vodeći uzrok smrti u svijetu, a njihov rizik se povećava s nezdravim načinom života i prehranom. Srećom, postoji niz koraka koje možete poduzeti kako biste smanjili rizik od tih bolesti. U ovom članku, pružit ćemo vam nutricionističke savjete za prevenciju bolesti srca i krvnih žila.

Smanjite unos zasićenih i trans masti
Prekomjerni unos zasićenih i trans masti povezan je s povećanim rizikom od srčanih bolesti i može utjecati na razinu kolesterola u krvi. Zasićene masti se nalaze u životinjskim proizvodima poput masnog mesa, maslaca i sira, dok se trans masti nalaze u prerađenoj hrani poput grickalica, brze hrane i kolača. Umjesto toga, preporučuje se konzumiranje nezasićenih masti poput maslinovog ulja, orašastih plodova, sjemenki i ribe.

Jedite više vlakana
Hrana bogata vlaknima, poput cjelovitih žitarica, voća i povrća, pomaže u smanjenju rizika od srčanih bolesti. Vlakna mogu smanjiti razinu kolesterola u krvi i pomoći u održavanju zdravog probavnog sustava. Preporučuje se dnevni unos od 25-30 grama vlakana.

Konzumirajte manje soli
Prekomjerni unos soli može povećati krvni tlak, što može povećati rizik od srčanih bolesti. Preporučuje se smanjenje unosa soli na manje od 2,3 grama dnevno, što je ekvivalent pola čajne žličice soli.

Jedite više voća i povrća
Voće i povrće bogato je hranjivim tvarima poput vitamina, minerala i antioksidansa. Ovi hranjivi sastojci mogu pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti. Preporučuje se unos najmanje 5 porcija voća i povrća dnevno.

Konzumirajte zdrave ugljikohidrate
Zdravi ugljikohidrati, poput cjelovitih žitarica, povrća, voća i mahunarki, pružaju tijelu energiju i hranjive tvari. Preporučuje se zamjena rafiniranih ugljikohidrata poput bijelog kruha, bijele riže i slatkiša.

Pijte dovoljno vode
Dovoljno hidratacije je ključno za održavanje zdravlja srca i krvnih žila. Preporučuje se konzumiranje najmanje osam čaša vode dnevno, a više ako ste fizički aktivni.

Jedite ribu bogatu omega-3 masnim kiselinama
Omega-3 masne kiseline su ključne za zdravlje srca i krvnih žila. Riba poput lososa, skuše i sardine bogata je ovim hranjivim sastojkom. Preporučuje se konzumiranje ribe najmanje dva puta tjedno.

Smanjite unos alkohola
Prekomjerni unos alkohola može povećati rizik od srčanih bolesti. Ako pijete alkohol, ograničite unos na jedno piće dnevno za žene i najviše dva pića dnevno za muškarce.

Izbjegavajte prerađenu hranu
Prerađena hrana često je bogata aditivima, šećerom i mastima koji mogu povećati rizik od srčanih bolesti. Umjesto toga, birajte svježe namirnice poput voća, povrća i cjelovitih žitarica.

Redovito vježbajte
Vježbanje je ključno za zdravlje srca i krvnih žila. Preporučuje se najmanje 30 minuta umjerene tjelesne aktivnosti pet dana u tjednu. To može uključivati ​​hodanje, trčanje, biciklizam ili plivanje. U zaključku, zdrava prehrana i način života mogu igrati veliku ulogu u prevenciji srčanih bolesti i bolesti krvnih žila. Slijedeći ove nutricionističke savjete, možete smanjiti rizik od tih bolesti i poboljšati opće zdravlje.

Izbjegavajte pušenje i pasivno pušenje
Pušenje i pasivno pušenje povećavaju rizik od srčanih bolesti i bolesti krvnih žila. Ako pušite, razmislite o tome da prestanete, a ako ne pušite, izbjegavajte boravak u prostorima gdje se puši.

Kontrolirajte krvni tlak
Povišen krvni tlak može dovesti do srčanih bolesti i bolesti krvnih žila. Redovito kontrolirajte svoj krvni tlak i slijedite preporuke liječnika za reguliranje krvnog tlaka.

Smanjite unos soli
Prekomjerni unos soli može dovesti do povišenog krvnog tlaka, što povećava rizik od srčanih bolesti i bolesti krvnih žila. Pokušajte smanjiti unos soli u svojoj prehrani i koristite začine i bilje za poboljšanje okusa hrane.

Izbjegavajte zasićene i trans masti
Zasićene i trans masti mogu povećati rizik od srčanih bolesti i bolesti krvnih žila. Pokušajte smanjiti unos zasićenih masti koje se nalaze u masnom mesu, mliječnim proizvodima i prženoj hrani, te izbjegavajte trans masti koje se nalaze u prerađenoj hrani.

Redovito posjećujte svog liječnika
Redoviti posjeti liječniku mogu pomoći u otkrivanju ranih znakova srčanih bolesti i bolesti krvnih žila, što može omogućiti ranu intervenciju i liječenje. Redovito se pregledavajte i slijedite preporuke svog liječnika za održavanje zdravlja srca i krvnih žila.

Uključite se u aktivnosti koje smanjuju stres
Stres može imati negativan utjecaj na zdravlje srca i krvnih žila. Pronalaženje načina za smanjenje stresa, poput meditacije, joge, masaže ili drugih aktivnosti koje vas opuštaju, može pomoći u očuvanju zdravlja srca i krvnih žila.

Uključite u prehranu namirnice bogate vlaknima
Namirnice bogate vlaknima poput cjelovitih žitarica, voća i povrća mogu pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti i bolesti krvnih žila. Vlakna također mogu pomoći u kontroli krvnog tlaka i razine kolesterola u krvi.

Pobrinite se da vaša prehrana bude raznolika
Konzumiranje raznolike prehrane koja uključuje različite vrste voća, povrća, cjelovitih žitarica, orašastih plodova, sjemenki i proteina, pomoći će vam osigurati sve potrebne hranjive tvari za održavanje zdravlja srca i krvnih žila.

Održavajte zdravu tjelesnu težinu
Pretilost je čimbenik rizika za srčane bolesti i bolesti krvnih žila. Održavanje zdrave tjelesne težine kroz uravnoteženu prehranu i redovitu tjelesnu aktivnost može pomoći u smanjenju rizika od tih bolesti.

Slijedite preporuke za uzimanje lijekova
Ako ste dijagnosticirani s visokim krvnim tlakom ili visokim kolesterolom, vaš liječnik može propisati lijekove za smanjenje rizika od srčanih bolesti i bolesti krvnih žila. Slijedite preporuke liječnika za uzimanje lijekova kako bi se postigla najbolja kontrola rizika.

Sve u svemu, zdrava prehrana i životni stil ključni su za prevenciju srčanih bolesti i bolesti krvnih žila. Izbjegavajte faktore rizika poput pušenja, prekomjerne konzumacije alkohola i nezdrave prehrane, te slijedite savjete za održavanje zdravog srca i krvnih žila. Redoviti pregledi i savjeti liječnika mogu pomoći u otkrivanju ranih znakova bolesti i pravovremenom liječenju.

Izvor: vijestivijesti.com

Share this Article
Leave a comment