Tajne prirodne ljepote i zdravlja

sici
4 Min Read

Priroda je bogata raznim resursima koji nam pružaju mnoge beneficije za zdravlje i ljepotu. Mnoge od tih prirodnih ljepota i zdravstvenih prednosti nisu široko poznate ili su zanemarene u današnje vrijeme, a u ovom članku ćemo se usredotočiti na neke od najboljih tajni prirodne ljepote i zdravlja.

Kokosovo ulje
Kokosovo ulje je prirodni proizvod koji se dobiva od sušenog mesa kokosa. To je bogato zasićenim masnim kiselinama i srednjim lancima triglicerida koji imaju pozitivan učinak na vaše zdravlje. Koristi se u kulinarstvu, ali i u kozmetici i kao prirodni lijek. Kokosovo ulje može pomoći u borbi protiv gljivica i bakterija, smanjiti upalu, potaknuti rast kose i hidratizirati kožu.

Med
Med je prirodno slatki proizvod koji se dobiva od cvjetnog nektara pčela. Sadrži razne minerale i vitamine, ali i antioksidante i antibakterijska svojstva. Med se često koristi kao prirodni lijek za prehladu, kašalj i druge tegobe, a također se koristi i u kozmetici kao sastojak u maskama za lice i hidratantnim kremama.

Kurkuma
Kurkuma je žuta začinska biljka koja se često koristi u azijskoj kuhinji. To je također moćan antioksidans koji se koristi u tradicionalnoj medicini za liječenje raznih stanja, uključujući artritis, upalu i različite vrste raka. Kurkuma se također koristi u kozmetici kao prirodni sastojak za poboljšanje tena i smanjenje upale kože.

Aloe Vera
Aloe vera je biljka koja se često koristi u kozmetici zbog svojih hidratantnih svojstava. Gel koji se nalazi u listovima aloe vere je bogat vitaminima, mineralima i aminokiselinama, a pomaže u smirivanju kože, liječenju opeklina i drugih iritacija. Također se koristi u medicini za liječenje upalnih stanja, probavnih problema i drugih bolesti.

Maslinovo ulje
Maslinovo ulje je bogato nezasićenim masnim kiselinama i vitaminom E. To je koristan sastojak u kulinarstvu, ali i u kozmetici, kao hidratantna krema i sredstvo za čišćenje kože.

Cvjetni prah zbog svog sastava ima izuzetno veliku hranjivu vrijednost te sadrži sve elemente potrebne za normalno funkcioniranje organizma. Upravo zbog svog bogatog kemijskog sastava, cvjetni prah ima brojna ljekovita svojstva, kao što su antimikrobna, antioksidativna, hepatoprotektivna, kemopreventivna, antikancerogena, antiupalna, anti-aterosklerotična, antialergijska i imunomodulatorna svojstva. Matična mliječ se koristi i u farmaceutske i kozmetičke svrhe te mnoge studije dokazuju njezina antimikrobna, antitumorska i antiupalna svojstva dok su klinička ispitivanja potvrdila njezin pozitivan utjecaj kod dijabetesa i benigne hiperplazije prostate. Također treba naglasiti i pozitivan utjecaj matične mliječi kod metaboličkog sindroma, neurodegenerativnih poremećaja i kod procesa starenja.

Pčelinji vosak ima značajna antimikrobna svojstva te se zbog toga koristi kod raznih kožnih problema, upala, modrica, opeklina, suhe i ispucale kože i sl. Zbog svog bogatog sastava i slabog iritirajućeg djelovanja odlična je podloga u modernoj kozmetici.

Iz svega navedenog može se zaključiti da je pčelinje produkte poželjno izabrati kao lijek jer su lako dostupni, jeftini su u odnosu na druge lijekove i dokazano učinkoviti (laboratorijska istraživanja i kliničke studije) te je velika važnost njihovog antibakterijskog djelovanja što omogućuje smanjenu primjenu antibiotika.
Mnoge su prednosti apiterapije kao što su korištenje isključivo prirodnih sastojaka, provjerena učinkovitost proizvoda, nepostojanje neželjenih nuspojava i poremećaja u funkciji organa, a redovitim korištenjem ne stvara se ovisnost te se proizvodi mogu koristiti bez vremenskog ograničenja.

Izvor: vijestivijesti.com

Share this Article
Leave a comment